Warsztaty dla rodziców

Żywienie dzieci do 3-go roku życia jest kluczowe dla ich prawidłowego rozwoju i optymalnego wzrostu. Jest to okres programowania metabolicznego. Na warsztatach opowiadam o tym, jak zdrowo żywić malucha, nie tylko od strony czysto żywieniowej, ale również psychologicznej, organizacyjnej.

  • Rozszerzanie diety dziecka

Wszystko o tym jak zdrowo i bez stresu wprowadzić niemowlę w dorosłe smaki. Jak rozpoznać, czy dziecko jest gotowe na rozszerzanie diety? Karmić łyżeczką, a może metodą BLW? Jakie produkty podawać kolejno i jak zadbać o źródła żelaza w newralgicznym momencie? Wreszcie jak połączyć karmienie piersią/ mlekiem modyfikowanym z dodatkowymi posiłkami.

  • Żywienie dzieci po 1-szym roku życia

Po pierwszym roku życia zmieniają się proporcje między ilością zjadanego mleka, a posiłków stałych. Wydaje nam się, że dziecko jest już na tyle duże, by móc jeść wszystko. Z drugiej strony przed nami nowe wyzwanie. Maluch jest tak zainteresowany odkrywaniem świata,  że nie ma czasu na jedzenie.

  • Niejadki

Co to znaczy, że dziecko nie je, lub je za mało? Jakie mogą być oznaki prawdziwych problemów z jedzeniem? Jak pracować z dzieckiem, które brzydzi się jedzenia? Co zrobić, by jedzenie było przyjemnością dla malucha, a także rodziny?

  • Słodycze w diecie dziecka

Tutaj dominują skrajności. Jedni rodzice dają bez umiaru, bo przecież kilka cukierków nie zabije, drudzy nie dają wcale. Jak znaleźć złoty środek i nauczyć dziecko zdrowego podejścia do słodyczy?

  • Warsztaty kulinarne

Przygotowujemy proste i zdrowe posiłki dla najmłodszych. Uczymy się, jak komponować menu, w jaki sposób urozmaicić dietę dziecka by nauczyć go różnych smaków. Nie używamy soli, unikamy cukru, stosujemy odpowiednie techniki kulinarne gotując dla całej rodziny, zatem cała rodzina odżywia się zdrowo, by maluch mógł do tego stołu dołączyć.